Leuke kerst tips
kerst bezigheden
kerstboom
kerstboom versieren
kerstcadeaus
kerst verhuiskaarten
kerstdiner
kerstdrankjes
kersteten
kerstfeest
kerstman
kerstmis
kerst voorbereiden
kersttips
kerstverhaal
kerstversiering
leuke kerstplaatjes

Meer kerstcadeaus
leuke cadeautjes
kerstcadeau tips

Meer kerst tips
leuk kerstfeest
leuke kerstfeestjes
de leukste kerst tips
kerst tips
kerst paradijsje
leuke kerstkaarten
kerst feestartikelen
leuke kerst artikelen

Kerstplaatjes
kerst plaatjespret
kerstplaatjes
kerstplaatjesz
mooie kerstplaatjes
vintage kerstplaatjes
kerst plaatjes tips
leuke kerstplaatjes
kerstgedichten plaatjes
kerst tekstplaatjes
kerstplaatjes met tekst
Kerst geschiedenis

Hoe zijn we kerst gaan vieren

De Germanen vierden rond 25 december midwinter- of joelfeesten. Ze vierden die feesten uit dankbaarheid voor wat geweest was en hoop voor wat nog komen moest. Die feesten duurden 13 dagen en 12 nachten (van 24 december tot 6 januari) en sloten direct aan op de grote slachttijd. Er werd niet gewerkt, maar wel enorm veel gegeten, gedronken en lawaai gemaakt. Het lawaai was bedoeld om de geesten die tegen het einde van het jaar tevoorschijn komen te verjagen.

Er brandden voortdurend enorme vreugdevuren waarop brandoffers werden gebracht aan de goden, godinnen, schimmen en doden. Alles werd versierd met groenblijvende takken en twijgen, die gezien werden als symbool van vruchtbaarheid en verjager van heksen, geesten en ziekte. Niet alleen de Germanen kenden deze midwinterfeesten en symboliek, ook Romeinen, Egyptenaren en nog veel meer volken vierden in de winter dit 'feest van het licht.'

Vier weken voor de kerst tot kerstavond, de avond voor de 1e kerstdag, is er Advent. Advent begint op de vierde zondag voor de Kerst (het begin van het kerkelijk jaar) Kinderen krijgen dan een mooie adventskalender met voor elke dag een 'deurtje' om open te maken waar iets lekkers achter verstopt zit.

Er wordt een adventskrans met vier rode of gele kaarsen neergezet. De eerste kaars wordt op adventszondag aangestoken en elke zondag erna wordt er een kaars extra aangestoken. Tijdens de advent worden Kerstmarkten gehouden. Bekende Kerstmarkten zijn o.a. in Valkenburg in Limburg en in Dusseldorf in Duitsland.


home
© 1001kerst.nl - kerst geschiedenis